ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΒΒΑΕΙΟ!
Από γενιά σε γενιά, εδώ και αρκετούς αιώνες, οι ζυθοποιοί ανακατεύουν τα ''μαγικά τους καζάνια'', μένοντας πιστοί στην παράδοση αλλά και εξελίσσοντας την τέχνη τους με το ''πάντρεμα'' της με την τεχνολογία, φτιάχνοντας μπίρα σε υπερσύγχρονα ζυθοποιεία. Ακριβώς αυτή είναι και η μαγεία της μπίρας: Ότι είναι το ''νέκταρ'' που δημιουργείται από μια ιδανική ένωση με την εξέλιξη προς όφελος ημών και υμών! Οι ''πύλες'' του μυαλού σου ανοίγουν, όταν όντως είσαι αποφασισμένος να ταξιδέψεις με όλο σου το ''είναι'' στον ''πλανήτη'' μπίρα και να τον ...κατακτήσεις.

Εις υγείαν!

Θα μας βρείτε στην διεύθυνση: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΣΟΥ 5 ΕΔΕΣΣΑ.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Πως φτιάχνεται η μπύρα;

Στο πρώτο στάδιο παρασκευής μπύρας, το κριθάρι φιλτράρεται μέσω ενός ειδικού σωλήνα και αναμιγνύεται με νερό με τους κόκκους για την αποβολή των σακχάρων.

Έπειτα, οι κόκκοι του κριθαριού μπαίνουν σε ένα τεράστειο κουβά όπου συνθλίβονται. Εκεί γίνεται το μίγμα σαν πουρές, και παράλληλα διασπάται το άμυλο από το κριθάρι.
Στη συνέχεια, ξαναπερνάει το πουροειδές ας το πούμε κριθάρι, από το σωλήνα τον προηγούμενο, όπου ξαναφιλτράρετε και ξανααναμιγνύεται με περισσότερο νερό, για να αποβληθούν κι άλλα σάκχαρα. Κατά τη διαδικασία αυτή, πλέον αποβάλλονται όλα τα σάκχαρα του κριθαριού.

Το μίγμα αυτό πλέον είναι πεντακάθαρο και ιδανικότατο για την παρασκευή της μπύρας.

Αυτό το μίγμα, μπαίνει σε ένα καζάνι και βράζεται για 90 λεπτά. Αυτό το καζάνι όμως είναι ειδικό, ώστε να μην αφήνει κατά το βράσιμο τους υδρατμούς να φέυγουν, αλλά τους ανακυκλώνει πάλι μέσα στο καζάνι.

Σε αυτό το σημείο, προστίθεται ολυκίσκος ο οποίος θα δώσει στο μίγμα μας αυτή την ελαφρώς πικρή και ιδιαίτερη γεύση της μπύρας.
Εγώ βέβαια στη θέση τους, αντί για λυκίσκο, θα έβαζα ζάχαρη και σοκολάτα, θα έβγαινε ΑΑ η μπύρα :)

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του βρασίματος και της προσθήκης λυκίσκου, το μίγμα φιλτράρεται και διαχωρίζεται το υγρό από τα κατακάθια.

Όταν το υγρό αυτό έχει κρυώσει, προστίθεται και η μαγιά κι έτσι ξεκινάει η τελική ζύμωση που θα μας δώσει και το τελικό αποτέλεσμα: την μπύρα!



Μετά τη ζύμωση της μπύρας προστίθενται και κάποιες γευστικές ουσίες που της δίνουν έναν μοναδικό χαρακτήρα.

Τέλος να σημειώσουμε πως η όλη παραπάνω διαδικασία παρασκευής μπύρας απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, για να μη μολυνθεί το μίγμα, να μην είναι πολύ αραιό, να τηρούνται οι αναλογίες με "χειρουργική" ακρίβεια ώστε να μην υπάρχει διαφορά μεταξύ των μιγμάτων και γίνεται αλλοίωση στη γεύση, στην πυκνότητα, κλπ

Στην υγειά μας :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου