ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΒΒΑΕΙΟ!
Από γενιά σε γενιά, εδώ και αρκετούς αιώνες, οι ζυθοποιοί ανακατεύουν τα ''μαγικά τους καζάνια'', μένοντας πιστοί στην παράδοση αλλά και εξελίσσοντας την τέχνη τους με το ''πάντρεμα'' της με την τεχνολογία, φτιάχνοντας μπίρα σε υπερσύγχρονα ζυθοποιεία. Ακριβώς αυτή είναι και η μαγεία της μπίρας: Ότι είναι το ''νέκταρ'' που δημιουργείται από μια ιδανική ένωση με την εξέλιξη προς όφελος ημών και υμών! Οι ''πύλες'' του μυαλού σου ανοίγουν, όταν όντως είσαι αποφασισμένος να ταξιδέψεις με όλο σου το ''είναι'' στον ''πλανήτη'' μπίρα και να τον ...κατακτήσεις.

Εις υγείαν!

Θα μας βρείτε στην διεύθυνση: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΣΟΥ 5 ΕΔΕΣΣΑ.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Εξοπλισμός για Σπιτική Μπίρα

Η δημιουργία μπίρας ακόμα και στο σπίτι μας είναι μια διαδικασία που η δυσκολία της είναι επιλέξιμη. Με αυτό εννοούμε ότι υπάρχουν τα μέσα και πακέτα εκείνα που μπορούν το παραπάνω εγχείρημα να το καταστήσουν ιδιαίτερα εύκολο και για τον πιο αρχάριο. Μέσα από το site μας θα δείτε ποια είναι αυτή η διαδικασία ώστε να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να ασχοληθείτε με ένα χόμπι ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και να έχετε την ευχαρίστηση να απολαύσετε μια μπίρα από τα “χεράκια σας”.Αρχικά θα πρέπει να δούμε τι εξοπλισμό θα χρειαστεί ο ερασιτέχνης ζυθοποιός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα απλός με πολλά αντικείμενα που ενδέχεται να έχετε στην κουζίνας σας. Παρακάτω ακολουθεί μια αναλυτική αναφορά σε όλο τον εξοπλισμό. Να σημειώσουμε ότι πολλά ξένα μαγαζιά ζυθοποίησης στο σπίτι, παρέχουν πακέτα εξοπλισμού ζυθοποίησης με όλα τα βασικά αναγκαία εξαρτήματα σε πολύ καλές τιμές.




Ανοξείδωτη κατσαρόλα χωρητικότητας τουλάχιστον 20 λίτρων. Στο εμπόριο τα πακέτα με τα υλικά δημιουργίας μπίρας ξεκινούν από 10 λίτρα μπίρας και πάνω. Οπότε, ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε, φροντίστε η κατσαρόλα να σας καλύπτει.

Κουβάδες πλαστικούς (Plastic Fermenters) Θα χρειαστείτε 2 κουβάδες πλαστικούς χωρητικότητας τουλάχιστον 15 λίτρων. Το ένα από αυτά θα χρησιμοποιηθεί για την πρώτη ζύμωση της μπίρας, ενώ το δεύτερο θα χρειαστεί για την μεταφορά της μπύρας στα μπουκάλια, όπου θα προστεθεί και η ζάχαρη ζύμωσης.

Θερμόμετρο (Thermometer)


Για να παρακολουθείτε την θερμοκρασία της μπίρας κατά την παρασκευή είναι αναγκαίο ένα θερμόμετρο που να φτάνει το λιγότερο μέχρι 80° C.

Λαστιχένιο ή πλαστικό σωλήνα (Siphon Tubing)

Για την μεταφορά της μπίρας από τον ένα κουβά στον άλλο θα χρειαστείτε έναν διαφανή λαστιχένιο ή πλαστικό σωλήνα, διαμέτρου 8-12mm, μήκους 1-1,5m. Διαφανής πρέπει να είναι για να βλέπετε την μπίρα καθώς περνάει μέσα από των σωλήνα. Λαστιχένιος για να είναι ευλύγιστος ενώ πλαστικός μπορεί να είναι το κομμάτι που θα βρήσκεται μέσα στον κουβά, για να μπορείτε να το κατευθύνετε όπως χρειάζεται. Στο εμπόριο θα τον βρείτε σε διάφορες μορφές.

Κουτάλα

Θα χρειαστείτε μια κουτάλα για ανάδευση μήκους 40cm τουλάχιστον. Επίσης αναγκαία είναι και άλλη μία τρυπητή κουτάλα.

Αποθητήρας αέρος (Fermentation Lock)

Αυτά είναι κάποια μικρά πλαστικά εξαρτήματα. Χρησιμοποιούνται κατά την πρώτη ζήμωση, καθώς στον κουβά όπου βρίσκεται το ζυθογλέυκος παράγεται διοξείδιο του άνθρακα. Ο ρόλος του εξαρτήματος είναι να επιτρέπει στο διοξείδιο του άνθρακα να δραπετεύσει στον χώρο χωρίς να μπει αέρας στο δοχείο που μπορεί να χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Μπουκάλια

Καλό είναι να αρχίσετε να μαζεύετε μπουκάλια για την αποθήκευση της μπίρας μετά την πρώτη φάση της ζύμωσης. Αυτά πρέπει να έχουν χρώμα καφέ ή πράσινο σκούρο, για την φύλαξη της μπίρας από την υπεριώδης ακτίνα. Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο καινούργια ή μεταχειρισμένα. Στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να καθαριστούν σχολαστικά.

Καπάκια (Bottle Caps)

Τα καπάκια μπορείτε να τα αγοράσετε από καταστήματα εμφιάλωσης. Στην περίπτωση που τα μπουκάλια φέρουν το κούμπωμα τους σε μορφή μεταλλικού “συνδετήρα” όπως τα μπουκάλια της Grolsch ή της Fischer, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως έχουν. Στα τελευταία όμως θα πρέπει να προμηθευτείτε λαστιχάκια για πώματα μιας και αυτά φθείρονται μετά από 5-6 φορές χρήσης.

Εξάρτημα τοποθέτησης πώματος (Bottle Cappers)


Για να τοποθετήσετε τα καπάκια στα μπουκάλια θα χρειαστείτε το παραπάνω εξάρτημα.

Αποστειρωτικό


Για τον καθαρισμό όλων των υλικών αλλά και των φιαλών θα χρειαστείτε ένα αποστειρωτικό υλικό. Αυτό μπορεί να είναι σε υγρή μορφή ή σε σκόνη. Διαλύεται στο νερό και βοηθάει στον καλύτερο καθαρισμό των φιαλών. Βασικός λόγος από τον οποίο μπορεί μια ζύμωση να χαλάσει είναι τα βακτηρίδια που παραμένουν στις φιάλες.

Πέρα από τα παραπάνω εξαρτήματα που σας αναφέραμε, υπάρχουν κι άλλα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ζυθοποίηση ή να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές λύσεις και πάντα ανάλογα με την συνταγή που έχετε σκοπό να ακολουθήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου