ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΒΒΑΕΙΟ!
Από γενιά σε γενιά, εδώ και αρκετούς αιώνες, οι ζυθοποιοί ανακατεύουν τα ''μαγικά τους καζάνια'', μένοντας πιστοί στην παράδοση αλλά και εξελίσσοντας την τέχνη τους με το ''πάντρεμα'' της με την τεχνολογία, φτιάχνοντας μπίρα σε υπερσύγχρονα ζυθοποιεία. Ακριβώς αυτή είναι και η μαγεία της μπίρας: Ότι είναι το ''νέκταρ'' που δημιουργείται από μια ιδανική ένωση με την εξέλιξη προς όφελος ημών και υμών! Οι ''πύλες'' του μυαλού σου ανοίγουν, όταν όντως είσαι αποφασισμένος να ταξιδέψεις με όλο σου το ''είναι'' στον ''πλανήτη'' μπίρα και να τον ...κατακτήσεις.

Εις υγείαν!

Θα μας βρείτε στην διεύθυνση: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΣΟΥ 5 ΕΔΕΣΣΑ.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Abbey & Trappist

Πολλά ακούγονται και λέγονται για τις μπύρες που είναι μοναστηριακές. “Φτιάχνονται σε μοναστήρι”, “Έχει φωτογραφία το μοναστήρι στο μπουκάλι”, “Το λογότυπο της μπύρας είναι ένας μοναχός”. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μπορούν να σημαίνουν, αλλά και να μην σημαίνουν ότι η μπύρα είναι μοναστηριακή.

Για να ξέρουμε ποια μπύρα είναι και ποια όχι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ορισμένα βασικά στοιχεία:
Οι μοναστηριακές μπύρες διακρίνονται σε Abbey και Trappist
Δεν έχουν όλα τα μοναστήρια την πιστοποίηση και συνεπώς την άδεια να ονομάζουν τις μπύρες τους μοναστηριακές.
Μόνο Ολλανδικές και Βελγικές μπύρες είναι μοναστηριακές τύπου Trappist. Όχι Γερμανικές κι ας έχουν καλόγερους, μοναχούς και μοναστήρια στην ετικέτα. Οι καλόγεροι είτε αναφέρονται στο παρελθόν, είτε διαφημιστικό κόλπο. Υπάρχουν ορισμένες οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία Abbey.
Τα μοναστήρια είναι μόλις επτά. Όλα τα άλλα παράγουν μπύρα μοναστηριακού τύπου ή κάποιας άλλης κατηγορίας.
Ουσιαστικά είναι μπύρες που ανήκουν στην κατηγορία των Ale.
Είναι αφροζύμωτες μπύρες.
Κάθε ζυθοποιείο-μοναστήρι παράγει και μια μπύρα “εσωτερικής κατανάλωσης” για τους μοναχούς

Trappiste

Οι μοναστηριακές μπύρες, “όνομα και πράγμα” που θα έλεγε ο λαός, είναι οι Trappiste. Δικαιούνται απόλυτα τον χαρακτηρισμό μοναστηριακές. Οι Trappiste παράγονται παραδοσιακά από Τραπίστες μοναχούς στα μοναστήρια τους. Οι ίδιοι επιλέγουν τον τρόπο ζυθοποιίας και τα μέσα παραγωγής. Τα έσοδα θα πρέπει να διατίθενται για κοινοφελείς σκοπούς και βεβαίως να μην έχουν στόχο το κέρδος, όπως μια επιχείρηση.

Ο όρος είναι Βελγικής προέλευσης, όπως και οι περισσότερες μοναστηριακές μπύρες. Έξι μοναστήρια στο Βέλγιο και ένα στην Ολλανδία μπορούν και φέρουν αυτό τον τίτλο. Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren στο Βέλγιο και De Konigshoeven που παράγει τις La Trappe στην Ολλανδία.

Η ιστορία του τάγματος των Τραππιστών μοναχών ξεκινά με την εισήγηση του Armand Jean Le Bouthier στονπνευματικό πατέρα του, Καρδινάλιο Ρισελιέ, για μεταρρυθμίσεις που να οδηγούν σε αυστηρότερο ασκητισμό. Το μοναστήρι λεγόταν La Trappe, η έδρα του ήταν στην Γαλλία και μοναχοί ονομάστηκαν Trappiste.Ουσιαστικά αποτελούσαν παρακλάδι των Κιστερκιανών. Η ιστορία δεν σταματά εδώ, καθώς κατά την Γαλλική επανάσταση εκδιώχθηκαν. Ταξίδεψαν στην Ελβετία, Γερμανία και Ρωσία. Σε κάθε μέρος άφηναν και κάποιο δικό τους στοιχείο. Επέστρεψαν το 1842. Το τάγμα τους ουσιαστικά τους απαγορεύει το κρέας, το ψάρι, τα αβγά. Με τον καιρό όλα αυτά χαλάρωσαν. Το ίδιο και το μέτρο που υπαγόρευε στους παραπάνω μοναχούς να ζουν την καθημερινότητα σους στην σιωπή. ΟιΒέλγοι Τραπίστες ήταν οι πρώτοι που μπόρεσαν να παράγουν την δική τους μπύρα, μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο τις στερήσεις τους σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Το 1836 οι Τραπίστες του μοναστηριού Westmalleτης Αμβέρσας, παρήγαγαν για πρώτη φορά την δική τους μπύρα. Ήταν κατηγορίας Triple.

Abbey

Γενικά όλες οι μπύρες μοναστηριακού τύπου που δεν παράγονται από τα πιστοποιημένα μοναστήρια Τραππιστών μοναχών μπορούν να ανήκουν στην παρούσα κατηγορία. Είτε έχουν μοναστήρι, είτε καλόγερο, δεν έχει σημασία, αρκεί να παράγονται με παραπλήσιο τρόπο των Trappiste. Μπορεί να παράγονται από άλλα τάγματα μοναχών όπως τωνΒενεδικτίνων ή των Κιστερκιανών. Στην ετικέτα τους αναφέρουν τις λέξεις Abbey όσο αφορά το στυλ ήAbbaye αν δηλώνουν το Αβαείο-μοναστήρι που παρασκευάζονται. Πρόκειται για αφροζύμωτες μπύρες, που παρασκευάζονται από ιδιώτες που τους έχουν εκχωρηθεί οι συνταγές και τα δικαιώματα. Στις περιπτώσεις αυτές τα έσοδα δεν προορίζονται για άλλους λόγους πέρα απ’ την κερδοφορία των παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου