ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΒΒΑΕΙΟ!
Από γενιά σε γενιά, εδώ και αρκετούς αιώνες, οι ζυθοποιοί ανακατεύουν τα ''μαγικά τους καζάνια'', μένοντας πιστοί στην παράδοση αλλά και εξελίσσοντας την τέχνη τους με το ''πάντρεμα'' της με την τεχνολογία, φτιάχνοντας μπίρα σε υπερσύγχρονα ζυθοποιεία. Ακριβώς αυτή είναι και η μαγεία της μπίρας: Ότι είναι το ''νέκταρ'' που δημιουργείται από μια ιδανική ένωση με την εξέλιξη προς όφελος ημών και υμών! Οι ''πύλες'' του μυαλού σου ανοίγουν, όταν όντως είσαι αποφασισμένος να ταξιδέψεις με όλο σου το ''είναι'' στον ''πλανήτη'' μπίρα και να τον ...κατακτήσεις.

Εις υγείαν!

Θα μας βρείτε στην διεύθυνση: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΣΟΥ 5 ΕΔΕΣΣΑ.

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Οι 5 κορυφαίοι προορισμοί για τους λάτρεις της μπύρας

Το ΜΕΝ 24 σε ένα ιδιότυπο οδοιπορικό από την Απω Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη προς αναζήτηση των κορυφαίων ποικιλιών ζύθου στον κόσμο. «Η μπύρα είναι απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπάει και θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι». Λόγια μεστά όσο και το πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό. Με το ειδικό βάρος του, ο συγγραφέας εκδότης, πολιτικός, επιστήμονας, διπλωμάτης και ευρέως γνωστός ως πατέρας του αλεξικέραυνου Βενιαμίν Φραγκλίνος συνοψίζει σε
μία μόνο φράση την ιστορία του αρχαιότερου ποτού στον κόσμο.


Ιστορία που εκτείνεται ως στην έκτη π.Χ. χιλιετία και την αρχαία Μεσοποταμία. Με τα αρχαιότερα ευρήματα να τοποθετούνται στο Ιράν του 3500 π.Χ. η εφεύρεση της ζυμωτικής διαδικασίας με την οποία παράγεται η μπύρα ήταν κομβικό σημείο για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού αφού οδήγησε στην παραγωγή προιόντως όπως το ψωμί.

Χιλιάδες χρόνια αργότερα υπήρξε πρωταγωνιστής στη Βιομηχανική επανάσταση. Ήταν ένα από τα πρώτα προϊόντα που πέρασαν επιτυχώς από τη μικρή στη βιομηχανική κλίμακα παραγωγής ανοίγοντας το δρόμο για πολλά άλλα και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του τρόπου ζωής των ανθρώπων.

Αν, ίσως, κάτι ξέχασε ο μεγάλος εφευρέτης να αναφέρει είναι ότι κάποιοι λαοί ήταν πάντα, στο θέμα της μπύρας, οι περιούσιοι του Θεού…


Βερολίνο, Γερμανία

Μπορεί το Μόναχο και η Βαυαρία να είναι η έδρα του Oktoberfest αλλά οι ψαγμένοι της μπύρας πάνε Βερολίνο και Bierfestival.

Πρόκειται για ένα beergarten μήκους 2 χιλιομέτρων που φιλοξενεί 240 ζυθοποιίες από 80 χώρες και συνολικά 1750 διαφορετικές μπύρες. Και μάλιστα χωρίς τους απανταχού ζυθοστερημένους που αλαλάζουν στη θέα των μπαλκονάτων σερβιτόρων με τις παραδοσιακές ενδυμασίες αλά Χάιντι.

Σε ότι αφορά την καθαρά βερολινέζικη μπύρα, το καμάρι της πόλης είναι η Berliner Weisse -προφέρεται Μπερλίνα Βάισε- του ιδιαίτερα χαμηλού αλκοολικού βαθμού (2,8%).

Μετατρέποντας το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα η Berliner Weisse σε αφήνει να την τουρμπίσεις με κάνα δύο σφηνάκια πιο δυνατών «πνευμάτων» κυρίως λικέρ. Γερμανιστί Weisse mit Strippe. Εσείς τη ζητάτε «Βάισε μιτ Στρίπε, μπίτε».

Το τελευταίο σημαίνει… «παρακαλώ».

Πράγα, Τσεχία

Η Τσεχία είναι ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν παραγωγός μπύρας στον κόσμο και οι λάτρεις της Πράγας έχουν να λένε για δύο πράγματα: Τις θεσπέσιες μπύρες και την κάτι παραπάνω από θεσπέσια τιμή τους.

Η U Fleku είναι η παλαιότερη ζυθοποιία – εστιατόριο στον κόσμο με έτος ίδρυσης το 1499 και μια από τις πιο αξιοσέβαστες της Ευρώπης. Παράλληλα η Πράγα είναι και η γενέτειρα μιας από τις πιο δημοφιλής μπύρες του κόσμου, της Budweiser, που εκεί τη λένε Budvar.

Παραδοσιακά, τα εστιατόρια σερβίρουν ένα μόνο είδος μπύρας αν και τα τελευταία χρόνια έχουν διευρύνει τον κατάλογο τους στις δύο έως τρεις. Συνεπώς χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία, υπομονή και… αθλητικό παπούτσι για να γευτεί κανείς τις καλύτερες από αυτές.

Για όσους δεν έχουν χρόνο για να τρέχουν από παμπ σε παμπ, το Plzen που είναι 50 χιλιόμετρα μακριά διαθέτει μουσείο που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής σε διάφορες ποικιλίες μεταξύ των οποίων και την αυθεντική Pilsner.

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Η “Disneyland” κάθε εικοσιτριανταροσαραντάρη με φαντασιώσεις απελευθέρωσης είναι και η «έδρα» των περιώνυμων Heineken, Amstel και Grolsch.

Σίγουρα όχι ότι καλύτερο από πλευράς ποιότητας αλλά αυτό που χάνεται σε γεύση αναπληρώνεται σε ατμόσφαιρα.

Το «παιχνίδι» στο Αμστελόδαμο δεν παίζεται στα καφέ της κάνναβης αλλά στα καφέ (brown) μπαρ με τους παλαιικούς τοίχους και τις ακατάλυτες στρώσεις νικοτίνης.

Σαπόρο, Ιαπωνία

Ήταν το 1876 όταν ο γερμανοτραφής Σέιμπει Νακαγκάουα έγινε ο πρώτος brewmaster για την Ζυθοποιία Καϊτακούσι στο Σαπόρο της Ιαπωνίας. Και από τότε η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου δεν κοίταξε ποτέ πίσω –λέγε με σάκε.

Η μεγαλύτερη ζυθοποιία της χώρας είναι η Sapporo Breweries Limited με ρίζες στην περίοδο της Αυτοκρατορίας του Μεϊχί και η πιο δημοφιλής ετικέτα η Yebisu.

Ακολούθως της γερμανικής παράδοσης, το Σαπόρο διαθέτει και μουσείο με αυθεντικό beergarten και δεκάδες γευστικές προτάσεις.

Δουβλίνο, Ιρλανδία

Την ποσότητα πολλοί μίσησαν, τη ποιότητα ουδείς. Και αν οι Τσέχοι είναι οι μεγαλύτεροι κατά κεφαλήν παραγωγοί, οι Δουβλινέζοι είναι οι μεγαλύτεροι κατά ουρανίσκο καταναλωτές.

Η μπύρα στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας έχει τη σημασία και το ειδικό βάρος της πολιτιστικής παρακαταθήκης του Τζέιμς Τζόις, των τραγουδιών των U2, του ανεκπλήρωτου ταλέντου του Τζορτζ Μπεστ και της ποίησης του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς.

Από τις βαριές «φανέλες» ξεχωρίζει μία. Είναι η αισθησιακή νέγρα Guinness την οποία μπορεί να γευτεί κανείς σε οποιαδήποτε παμπ. Εσείς όμως να την πιείτε στο Gravity Bar που βρίσκεται στην «κορφή» του Guinness Storehouse.

Μετά από επτά ορόφους ανάβασης στο ιστορικό ζυθοποιείο του Άρθουρ Γκίνες -Σερ Άρθουρ για όλους τους Άγγλους πλην των Μοναρχικών- και έχοντας γίνει κινητή Wikipedia ζυθοποιίας θα χρειαστείτε σίγουρα μία. Θα έχετε και θέα 360 μοιρών στην πόλη.

Bonus: Brugge, Βέλγιο

Από τη Μπριζ πέρασαν πολλοί. Ρωμαίοι, Γαλάτες, Φράγκοι, Βίκινγκ υποδούλωσαν την περικαλλή «Βενετία του Βορά» και αυτή τους υπέταξε- για να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό στερεότυπο- με τις θείες γεύσεις της.

Εκτός από τις σοκολάτες Γκοντίβα, η Μπριζ είναι το λίκνο 450 περίπου τοπικών ποικιλιών μπύρας κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της.

Το Café Vlissinghe που κρύβεται στη Blekersstraat 2 από το 1515 χρησιμοποιεί εδώ και 500 σχεδόν χρόνια την ίδια παραδοσιακή μέθοδο ζυθοποιίας.

Για τους μουσειόφιλους υπάρχει και το μουσείο De Gouden Boom που ποιεί ζύθο από το 1455.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου